Tøm cache

Har vi bedt deg om å tømme cache i nettleseren din?

Når du jobber med et webbyrå, vil du få tilgang til å prøve nettsiden din i en ekte nettleser, lenge før den er ferdig designet/utviklet.

Dette lar deg ta del i arbeidet, og komme med innspill og ønsker underveis. På den måten ender du opp med akkurat det produktet du vil ha.

Hva er cache?

Når du besøker en nettside i Chrome, Firefox, eller en annen nettleser, lagrer nettleseren deler av nettsiden lokalt på datamaskinen din. Dette refereres til som cache.

Saken er at datamaskinen din er mye raskere til å presentere lokal informasjon, enn informasjon hentet via internett.

Når nettleseren har lagret deler av en nettside lokalt på datamaskinen, og du senere besøker den samme nettsiden på nytt, velger nettleseren å presentere lokalt lagret data fremfor data hentet via internett. På den måten oppleves nettsiden raskere for deg.

En nettlesere vil ikke cache all informasjon, men den vil forsøke å cache informasjon som bruker om og om igjen. Et eksempel på dette er logoen i toppen av siden, bilder som aldri forandrer seg, osv. Nettleseren tenker:

"Istedenfor å bruke tid og ressurser på å laste inn det samme bildet om og om igjen, lagrer jeg det heller lokalt, slik at det blir raskere å presentere neste gang brukeren besøker denne nettsiden".

Nettleseren lagrer ikke bare synlig informasjon, men også det som heter CSS og JavaScript. CSS, for eksempel, er et programmeringsspråk som bestemmer hvordan nettsiden din ser ut (design).

Hvorfor skal jeg tømme cache?

I situasjoner hvor du har fått tilgang til nettsiden din mens den fortsatt er under utvikling, innebærer det at CSS og JavaScript-filer stadig oppdateres. Hvis din nettleser har lagret en lokal, og eldre kopi ("cachet") av disse, vil ikke du kunne se siste endring webbyrået har gjort. I slike tilfeller må du tømme cache.

Hvordan tømmer jeg cache?

Les dokumentasjon eller spør oss om veiledning.

Merk at mange nettlesere har snarveier for å ignorere cachet innhold. I google chrome kan du trykke CMD + SHIFT + R på Mac eller CTRL + SHIFT + R i Windows.

Cache busting

Mer teknisk anlagte lesere vil nå påpeke at ved bruk av cache busting, slipper man å tenke på dette i det hele tatt. Dette er sant, men cache busting er ikke alltid i bruk. Derfor er denne informasjonen relevant.