Hva er et TLD og hvordan kan det påvirke hvordan folk oppfatter nettsiden din?

Et toppnivådomene (TLD) er den siste delen av et nettadresse, etter siste punktum. TLD kan være enten et generisk toppnivådomene (gTLD) eller et nasjonalt toppnivådomene (ccTLD).

De vanligste gTLDene er .com, .org, .net, .edu og .gov. Disse domenene kan registreres av hvem som helst, uavhengig av hvilket land de befinner seg i.

ccTLDene er land-spesifikke toppnivådomener, som f.eks .no for Norge, .fr for Frankrike og .uk for Storbritannia. Registrering av ccTLD krever ofte at man er bosatt i eller har et formål i det respektive landet.

Enkelte nye TLDer har også blitt introdusert, som .info, .biz, .name, .pro, .travel, .jobs, .mobi, .cat, .tel, .asia, .aero, .museum, .coop, .int, .post, .nato, .arpa og .eu.

Bruk av TLD kan gi en indikasjon på hva slags type nettside det er, for eksempel .edu for utdanningsinstitusjoner og .gov for regjeringens nettsider. Det kan også gi et signal om hvor nettsiden er registrert, som .uk for Storbritannia og .fr for Frankrike.

TLDene er viktig fordi de gir informasjon om hvor nettsiden er registrert og hva slags type nettside det er. Bruk av riktig TLD kan også øke tilliten til nettsiden og hjelpe brukeren å finne relevant informasjon.