Forståelse av caching i nettlesere: Hva det er og hvordan tømmer man cache ved behov?

Caching er en teknologi som brukes av nettlesere for å lagre en kopi av nettsider og andre nettressurser (f.eks. bilder, videoer, javascript) som er lastet ned. Formålet med caching er å øke hastigheten på nettsiden ved å redusere antall ganger en ressurs må lastes ned fra serveren, og i stedet hente den fra nettleserens hurtigbuffer.

Imidlertid kan caching også medføre at gammelt innhold vises for brukeren, spesielt hvis en nettside har blitt oppdatert siden sist gang brukeren besøkte den. Dette kan være et problem for nettsteder som endrer innholdet ofte, eller for nettsteder som bruker en form for automatisering for å legge til eller endre innholdet.

Heldigvis er det flere måter å tømme cache i nettleseren på, avhengig av hvilken nettleser du bruker:

  • Google Chrome: Klikk på menyen (de tre linjene øverst til høyre), velg "Innstillinger" og deretter "Avanserte innstillinger". Klikk deretter på "Slett personlige data" og merk av for "Cache-minnet" og "Cookies og andre nettsteder og appdata". Klikk deretter på "Slett data" for å tømme cache.
  • Mozilla Firefox: Klikk på menyen (de tre linjene øverst til høyre), velg "Informasjonskapsler" og deretter "Vis lagrede data". Merk av for "Cache" og klikk deretter på "Slett valgte".
  • Microsoft Edge: Klikk på menyen (de tre prikkene øverst til høyre), velg "Innstillinger" og deretter "Velg hva du vil slette". Merk av for "Cache og cookie-data" og klikk deretter på "Slett".
  • Safari: Klikk på "Safari" i menylinjen øverst og velg "Tøm Cache" i dropdown-menyen.

Det er viktig å merke seg at tømming av cache kan føre til at brukeren må logge inn igjen på nettsteder han eller hun er logget inn på, og at det kan ta litt tid for nettleseren å laste ned alle nødvendige ressurser på nytt.