Cache busting

Cache busting er en teknikk som brukes for å tvinge nettlesere til å laste inn en ny versjon av en fil, for eksempel en bildefil eller en JavaScript-fil, istedenfor å bruke en tidligere lagret versjon av filen som ligger i nettleserens cache.

Når en nettside lastes inn, vil nettleseren automatisk lagre en kopi av filene som brukes på siden i sin cache. Når du besøker siden igjen, vil nettleseren forsøke å bruke denne lagrede kopien i stedet for å laste ned filene på nytt fra serveren. Dette kan spare tid og bandbredde, men det kan også føre til at brukeren ser en gammel versjon av en fil hvis det har vært en oppdatering på serveren.

Cache busting løser dette problemet ved å legge til en unik parameter, for eksempel en versjonsnummer eller et tidsstempel, til filnavnet. Når en fil lastes inn, vil nettleseren se at filnavnet er forskjellig fra den lagrede kopien, og vil derfor laste ned den nyeste versjonen av filen. På denne måten kan man sikre at brukeren alltid ser den siste versjonen av filen.

Cache busting kan gjøres på flere måter, enten manuelt eller ved hjelp av spesielle verktøy, som for eksempel build verktøy i front-end utvikling eller ved å konfigurere serverne.