5 ting å tenke på når du planlegger backup

Denne artikkelen bygger på forrige ukes tema, hvor vi diskuterte hvordan dropbox gir falsk trygghet når det kommer til sikker lagring av filer.

Her er de 5 viktigste tingene du bør tenke gjennom når du planlegger et ordentlig backupsystem.

1) Anta alltid at harddisken din vil feile

Før eller siden vil alle harddisker feile. Er du heldig bytter du den ut før det skjer, men det vil være en tilfeldighet, og er ikke til å stole på.

Stol aldri på at filene dine er trygge kun på et sted. Alle harddisker krasjer før eller senere.

Frustrasjonen ved å miste alle dokumentene, feriebildene, videoene og alt annet du har samlet opp i årenes løp er skikkelig kjip.

2) Automatiser hele prosessen

Automatiser all backup. Hvis backup'en din består av å plugge inn en ekstern harddisk og manuelt flytte filer over på den, er faren for at det ikke blir gjort stor. Hvertfall at det ikke blir gjort ofte nok.

Det er ikke vanskelig å konfigurere backup til å kjøre helt av seg selv.

3) Ta backup på minst to forskjellige steder

Selv om 1 backup er bedre enn ingenting, kan du føle deg betydelig tryggere med 2.

Vi anbefaler 1 "off-site" backup, og 1 lokal "on-site" backup.

"On-site" vil si en backup du har i ditt eget hus (eller kontor). Dette kan være en nettverksharddisk, en Drobo, en Time Capsule eller noe helt annet, så lenge det er kopi av dine data på en separat harddisk.

For å sikre mot tyveri, brann, lynnedslag, oversvømmelse o.l er det også lurt å holde en "off-site" backup. Den er geografisk atskilt f.eks hjemmet ditt, og befinner seg et helt annet sted i verden.

Avhengig av hva du velger som off-site backup er det sannsynlig at den er mer stabil enn den du har on-site, så det er også en fordel med off-site backup. Merk at vi sier mer stabil avhengig av hva du velger. Velger du f.eks Amazon, som er et digert og veletablert selskap, kan du være rimelig trygg på at din lokale harddisk svikter før det skjer noe galt i serverparken deres.

4) Hva skal jeg ta backup av?

Kort fortalt finnes det to måter å tenke på.

A) Ta backup av hele harddisken, slik at dersom den du bruker daglig svikter, behøver du bare å ta den ut, sette i backup-disken og du er klar til å jobbe videre. Bare husk og erstatt backup-disken!

B) Ta backup kun av spesifikke mapper og filer, f.eks bildegalleriet ditt og dokumentmappen din.

Alternativ A har sine opplagte fordeler, men det vil både ta opp mer plass enn alternativ B, og være uten såkalt versioning (diskutert under punkt 5).

5) Beskytt mot korrupsjon

Jamfør forrige ukes artikkel, dropbox gir falsk trygghet, hvor vi snakket om hva som skjer når du inkluderer korrupte filer som følge av feil på harddisk i backuparkivet ditt.

Derfor bør du ha et såkalt "versioned" backupsystem. Dvs et system som ikke bare tar vare på siste versjon av filene dine, men også eldre versjoner.

Se for deg at du våkner 16 mai, og til din forskrekkelse oppdager at flere av filene dine ble korrupte (ubrukelige) over natten fordi harddisken feilet, men at de korrupte filene likevel ble tatt backup av.

Da er det viktig med et system som også har backup av filene før de ble korrupte. Med et slikt system velger du at du vil rulle tilbake til slik filene var f.eks 14 mai, og du har maksimalt mistet en dags arbeid.

Et godt system tar backup f.eks 1 gang i timen, slik at hvis noe skulle skje, kan du rulle tilbake til forrige times versjon (eller lengre bak i tid dersom det er ønskelig).

Når det gjelder korrupte filer som følge av feilende harddisk, finnes det gode måter å få automatisk varsel om at en harddisk er i ferd med å feile, god tid i forveien før det faktisk skjer.